NÄIN SYNTYY ANIMAATIOELOKUVA

Lasten suosiossa ovat olleet animaatioprojektit, jotka järjestämme 5-7-vuotiaille. Nämä ovat osa kuvallisen ilmaisun elokuva- ja televisiokasvatusta.

Toteutimme animaation pala-animaatiotekniikalla kartongista leikaten ja liimaten. Animaatio kuvattiin suoraan lopulliseen muotoonsa ilman editointia. Toteuttamiseen osallistuivat kaikki isot lapsemme (5-7-vuotiaat) tähdet: Kaisa, Pekka, Elmiina, Ina, Inka, Atte, Suvi, Markus ja Veijo.

Ilo ja riemu kajahtivat ilmoihin animaation ensi-illan jälkeen, kun koko projekti oli saatu taidokkaasti päätökseen. Kaikki saivat tuntea onnistumisen kokemuksia tekovaiheiden aikana ja myös iloita lopputuloksesta.

TYÖVAIHEET:
1. Tarina

Kaikki alkoi tarinan keksimisestä animaatiolle. Satu ei voinut olla pitkä, sillä animaation tekeminen on hidasta. Valmista elokuvaahan ehditään kuvata vain noin muutama minuutti. Tähdet sadutettiin ja lopputuloksena syntyikin tarina “Puunhakkaaja ja kääpiö”.

Lue tarina “Puunhakkaaja ja kääpiö”

2. Tarina

Seuraavaksi kuvallisen ilmaisun tuokiolla tähdet valmistivat tarinalle hahmot kartongista leikaten. Tausta maalattiin vesiväreillä tunnelmaan sopivaksi metsämaisemaksi. Lapset miettivät yhdessä myös mitä muuta tarinaan liittyen olennaista pitäisi pää- ja sivuhenkilöiden lisäksi valmistaa, jotta tarinan juoni tulisi ymmärretyksi valmiissa, kuvatussa animaatiossa.

kuva3-muutos-animaatio-nettiversio

3. Kuvaaminen

Kuvaaminen oli seuraava vaihe. Mutta ennen sitä keskusteltiin, mitä animaatio on. Lisäksi animaatioharjoitusten kautta lapset oppivat ymmärtämään, mikä idea animaation tekemisessä oli.
Kuvaamiselle varattiin aivan oma päivänsä. Pienissä kolmen, neljän hengen ryhmissä lapset toteuttivat animoinnin ja kuvaamisen. Animaatio kuvattiin 1/4 s:n otoksilla, joten toteutus vaati kärsivällisyyttä ja yhteistyötaitoja.

kuva2animaatio-nettiversio

kuva1-muutos-animaatio-nettiversio

4. Äänet

Animaation kuvaamisen jälkeen rakennetaan äänimaailma jälkiäänittämällä. Käytimme animaatiossa omatekoisia ääniä, soittimia (mm. kulkusia, soitinpaloja) ja puhetta. Muutaman harjoittelukerran jälkeen äänet oli saatu purkkiin.

⇒ VALOKUVIA: OHJATTU ROOLILEIKKITUOKIO